Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda s Kurdy oficiálně příměří neuzavřela

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Mluvčí mezinárodní koalice pod velením USA plukovník Ryan Dillon připustil, že jeho dřívější tvrzení o uzavření příměří mezi iráckou armádou a pešmergy bylo nepřesné. Uvedl, že příměří na všech frontách v severním Iráku oficiálně nevyhlášeno nebylo, boje však ustaly.

Zatímco centrální vláda v Bagdádu se k otázce příměří nevyjádřila, vedení iráckého Kurdistánu tvrdí, že příměří uzavřeno bylo a že se čeká na rozhovory mezi Irbílem a Bagdádem, uvedla agentura Reuters.

Irácká armáda, šíitské milice a pešmergové spolu v Iráku bojovali proti teroristům z takzvaného Islámského státu (IS). Radikálové z IS v Iráku jsou však téměř poraženi a spojenectví mezi milicemi a armádou je poněkud oslabeno.

Boje v regionu byly odvetou Bagdádu za kurdské referendum o nezávislost a začaly v polovině října. Většina hlasujících se vyslovila pro nezávislý Kurdistán, ale Bagdád referendum považuje za neústavní a požaduje jeho zrušení.

Iráčtí vojáci a jejich spojenci nejprve obsadili ropné oblasti v blízkosti Kirkúku, který správně nespadá do autonomního Kurdistánu. Nejprudší boje se odehrávaly na severozápadě, kde pešmergové bránili ropovod.

„Klid zbraní pokračuje," řekl vedoucí tiskového oddělení Kurdistánské regionální vlády (KRG) Vahal Alí s tím, že se Irbíl snaží domluvit na jednání s Bagdádem.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson zatím vyzval iráckého premiéra Hajdara Abádího, aby zahájil s Kurdy dialog.

Témata:  Irák Kurdové EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy