Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sexuální skandál v Bruselu? Ženy poskytovaly "služby", aby zajistily souhlas se zákony

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel/Štrasburk - Zatímco Hollywood má svého Harveyho Weinsteina, Evropská unie má mnohem většího strašáka. Server Politico přišel se šokujícím odhalením, že pracovní smlouvy pro Evropskou unii jsou ženám nabízeny výměnou za sex a že je běžnou praktikou, aby se posílaly mladé krásné dívky do barů nebo jako společnost na večeře. Tam měly poskytovat "služby" výměnou za hlasování pro legislativní záležitosti.

Server Politico má k dispozici svědectví 127 žen a 11 mužů, kteří mají zkušenosti se sexuálním obtěžováním na půdě Evropského parlamentu. Několik žen mělo být dokonce i znásilněných, ale úřad dělá vše proto, aby aféru ututlal. Mezi běžnými praktikami patří objednávání prostitutek pro nadřízené, někteří pracovníci se však sami ocitli v nebezpečných situacích.

Není výjimkou, když je žena zachráněna od obtěžování přímo na toaletách, pracovní smlouvy se podepisují výměnou za sexuální služby a některé ženy zase mají nařízeno lobbovat přímo v barech nebo během večeří, kdy poskytují sexuální služby za souhlas s podporou zákona. Muži si zase často setkávají se šikanou nadřízených, aby potom museli nuceně brát dovolené.

Jeanne Ponte, studentka z Francie, která získala stáž v Evropském parlamentu u poslance Edouarda Martina, řekla listu Le Figaro, že nejmenovaný poradce jiného poslance jí několikrát pozdě v noci posílal její fotografie, při kterých neměla tušení, že ji někdo sleduje. Snímky pak většinou doprovázely sexuálně vyzývavé texty.

Podle Politico to jsou hlavně případy nevhodného a obtěžujícího chování, pod stůl jsou však zametány mnohem horší incidenty. Mezi ty "méně" vážné patří třeba i to, že jeden starší poslanec Evropského parlamentu onanoval před mnohem mladšími ženami, převážně studentkami na stážích.

Některé ženy své zkušenosti radši zamlčují, protože se obávají o svou kariéru, své příběhy řekly pouze anonymně. Je zde však i řada dalších, které tlak neunesly, a radši z Parlamentu odešly. Jiné si stěžují na to, že poté, co odmítly sex s nadřízeným, dostávají mnohem více práce a úkolů. Během pohovorů jsou zase přednostně přijímány ty, které neváhají poskytnout něco "navíc" výměnou za pracovní smlouvu.

Témata:  EU sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.