Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont do vězení, skandovali lidé v Madridu. Demonstrují za jednotu Španělska

Vlajky států
Vlajky států
Foto: INT

Madrid/Barcelona - Tisíce lidí se dnes shromáždily na Kolumbově náměstí v centru Madridu na demonstraci za jednotu země. Mávají španělskými vlajkami a někteří volají "Puigdemont do vězení".

Právě sesazeného katalánského premiéra, jehož pravomoci ode dneška převzal předseda španělské vlády Mariano Rajoy, mnozí příznivci jednoty Španělska viní z odpovědnosti za současnou krizi. Madrid tak poprvé využil ústavní článek 155 a omezil autonomii španělského regionu.

Mezi demonstranty v Madridu byla například i premiérka autonomního regionu Madrid Cristina Cifuentesová, která označila páteční schválení rezoluce o nezávislosti katalánským parlamentem ze "státní převrat". Uvedla také, že pro ni to byl "nejsmutnější den ve španělské demokracii".

V pátek večer naopak slavily tisíce Katalánců v Barceloně nezávislou katalánskou republiku, která měla být na základě páteční rezoluce tamního parlamentu ustavena.

Lidé se dnes pomalu začínají scházet i v Barceloně před budovu katalánské vlády. Za chvíli má totiž katalánská televize TV3 vysílat projev sesazeného katalánského premiéra Carlese Puigdemonta.

Témata:  Španělsko Katalánsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy