Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko má potíže se zaměstnanci: V roce 2025 můžou chybět miliony kvalifikovaných pracovníků

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Moskva - Rusku může do roku 2025 chybět až deset milionů vysoce kvalifikovaných pracovníků. Vyplývá to z nově zveřejněné studie, Budou scházet především odborníci schopní provádět analytickou a tvůrčí práci, improvizovat a samostatně rozhodovat. Vyplývá to ze společné studie mezinárodní asociace WorldSkills, společnosti Boston Consulting Group a Global Education Futures.

Možnými příčinami hrozícího deficitu jsou kromě odlivu pracovní síly i zastaralost školství, které není schopné produkovat samostatné tvůrčí osobnosti. K reálným požadavkům stávajícího trhu není v zemi připraveno až 80 procent Rusů v produktivním věku.

"Významný podíl zaměstnanců kvůli nízkým mzdám pracuje v podmínkách 'pracovní chudoby'. Téměř 6,5 procent obyvatel Ruska (tedy 4,9 milionu lidí) pobírá minimální mzdu," uvádí autoři výzkumu. Dodávají přitom, že téměř 100 procent Rusů preferuje stabilitu před možností růstu.

V Rusku mimo jiné chybí prestiž profesím, kterou mají například lékaři, pedagogové nebo vědci v jiných zemích. Důvodem je i výše mezd. Zatímco rozdíl mezi výplatami například řidičů a lékařů tvoří v Německu 174 procent a v USA 261 procent, v Rusku je to pouze 20 procent.

Témata:  Rusko zaměstnanci ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy