Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské bitevní lodě zpátky ve Vietnamu? Moskva možná obnoví pronájem základny

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: mil.ru

Moskva - Šéf branného výboru ruské Státní dumy Vladimir Komojedov uvedl, že Moskva možná obnoví pronájem vietnamské námořní základny Cam Ranh. Ruská armáda ji před patnácti lety opustila.

"Návrat ruských lodí na základnu Cam Ranh bude v mnohém záviset na stavu rusko-vietnamských vztahů," řekl Interfaxu admirál Komojedov a dodal, že "odchod z Cam Ranh byl uspěchaný". Přítomnost ruských lodí ve Vietnamu by podle něj přinesla řadu výhod.

Bývalý Sovětský svaz získal Cam Ranh na 25 let do bezplatného užívání v roce 1979. V tamním přístavu v té době kotvilo až deset ruských bitevních lodí, osm ponorek a šest pomocných plavidel.

Rusko má nyní jen dvě vojenské základny v zahraničí, obě v Sýrii. Nevelkou námořní základnu v Tartúsu využívá Moskva ještě z dob SSSR, od loňského září má leteckou základnu v lokalitě Hmímím u syrské Latákíje.

Témata:  Ruská armáda Rusko Vietnam

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy