Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pařížským útokům se dalo zabránit? Úřady údajně ignorovaly napojení Abdeslama na IS

Modlíme se za Paříž
Modlíme se za Paříž
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Brusel – Belgie ignorovala možnou spojitost mezi Salahem Abdeslamem, jedním z teroristů u Paříže, a skupinou Islámský stát. O této spojitosti už podle serveru The Local země věděla týdny před masakrem, při kterém ve francouzské metropoli zemřelo 130 lidí.

Server The Local s odkazem na stanici RTBF informuje, že úřady zaznamenaly příspěvky na Facebooku, které pravděpodobně zveřejnil Abdeslam a které zobrazovaly vlajku Islámského státu. To vše tři týdny před útoky ze 13. listopadu 2015. Přesto úřady nedokázaly zareagovat.

RTBF odkazuje na parlamentní zprávu, podle které bezpečnostní činitelé případ Abdeslamových příspěvků více nezkoumaly, přestože centrum pro národní teroristické hrozby mělo informace už v říjnu. Později však stanice bez bližších detailů uvedla, že facebookový profil, o kterém zpráva hovořila, nepatřil Abdeslamovi.

Toto odhalení je nejnovějším příkladem údajných pochybení belgické policie v měsících, které předcházely teroristickým útokům v Paříži. RTBF také dodala, že Abdeslam byl znám tím, že byl na počátku roku 2015 v kontaktu s údajným vůdcem Abdelhamidem Abaaoudoem, který již byl známý jako důležitá postava IS. Oba muži, stejně jako několik dalších lidí zapojených do útoku, pochází z drsné čtvrti Molenbeek v Bruselu.

Minulý měsíc parlamentní komise také vyslechla, že belgická policie upustila od sledování Abdeslama i jeho bratra Brahima šest měsíců před útoky v Paříži, a to navzdory tomu, že byli označováni jako hlavní podezřelí z terorismu. Právě díky tomu pak podle některých mohl Abdeslam pokračovat s přípravou útoku. Brahim se odpálil v kavárně 13. listopadu.

Abdeslam útoky přežil, 18. března byl zatčen po čtyřech měsících na útěku, byl v té době nejhledanějším mužem v Evropě. Teď se nachází ve Francii, kde čeká na soud. Abdeslam byl také spojena s několika dalším džihádisty, kteří se přímo podíleli na bombových útocích v Bruselu dne 22. března.

Témata:  Salah Abdeslam teroristické útoky v Paříži Belgie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy