Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tábor odpůrců brexitu posiluje, ukázal poslední průzkum

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Podle nového průzkumu se zdá, že v Británii posilují odpůrci brexitu. Tábor příznivců členství v EU vede o čtyři procentní body nad zastánci odchodu z osmadvacítky. Jak dopadne hlasování, bude také ve velké míře záviset na etnických menšinách.

Vyplývá to aktuálního průzkumu společnosti YouGov, podle kterého by pro setrvání v EU hlasovalo 44 procent dotázaných.

Minulá sondáž uváděla, že příznivců unijního členství bylo 42 procent a odpůrců 40 procent, zbytek oslovených nebyl rozhodnutý.

Britská média v souvislosti s výhledem na nerozhodný stav připisují velký význam etnickým menšinám, jako jsou například Indové, Pákistánci, Bangladéšané, Číňané či Afričané. Ti sice oproti bělošské většině výrazně upřednostňují britskou budoucnost v EU, zároveň je u nich početnější část nerozhodnutých voličů či těch, kteří se referenda zúčastnit nechtějí.

Psali jsme:Dají Britové EU sbohem? Průzkumy stále nejasné, bookmakeři ale něco tuší... Stanice Channel 4 uskutečnila rozsáhlý průzkum, během kterého na přelomu dubna a května oslovila přes 22.300 britských občanů, mezi nimiž bylo i zhruba 2000 nebělochů.

Konečné výsledky se stanice chystá zveřejnit koncem měsíce, z těch předběžných ale vyplývá, že příslušníci etnických menšin podporují unijní členství v poměru dva ku jedné, zatímco u bělošské populace je poměr v podstatě vyrovnaný.

Zatímco z oslovených bělochů chce rozhodně či pravděpodobně hlasovat více než 80 procent z nich, v případě menšin je to rozmezí 53 až 62 procent. Nejmenší zájem o referendum je podle sondáže mezi Bangladéšany (53,41 procenta), naopak největší mezi černošskými Afričany (61,2 procenta) a Číňany (61,8 procenta).

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

19. května 2024 8:33

Meteorologové potvrdili, že na Ústecku šlo o tornádo

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy