Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda mezi Irákem a Kurdy: Vládní vojáci budou umístěni na strategickém bodu

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Představitelé irácké armády a kurdských ozbrojených sil dnes dospěli k dohodě o umístění vládních vojáků ve Fajšchábúru. Bagdád se tak snaží zabezpečit si přístup k důležitému ropovodu.

Fajšchábúr je strategický důležitý, protože leží na hranici tří zemí - Iráku, Sýrie a Turecka. V jeho blízkosti se nachází ropovod, kudy proudí kurdská a irácká ropa do Turecka.

Irácká armáda v pátek dostala pokyn, aby na 24 hodin přerušila vojenské operace proti kurdským silám v severním Iráku. Opatření má zabránit dalšímu krveprolití a umožnit vyslat irácké vojáky na hranice.

Boje v severním Iráku začaly v polovině října. Byly odvetou Bagdádu za kurdské referendum o nezávislosti.

Irácký premiér Hajdar Abádí v pátek uvedl, že speciální společná technická komise má přijmout opatření, která zajistí přítomnost irácké armády ve všech sporných regionech a na mezinárodních hranicích.

Témata:  Irák Kurdové EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy