Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán odřekl na poslední chvíli účast na konferenci OSN o jaderné energii

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán/Abú Zabí - Írán se neúčastní dnešní konference OSN o jaderné energii, která se koná ve Spojených arabských emirátech. Svou účast země zrušila na poslední chvíli. Americký prezident Donald Trump dlouhodobě kritizuje jadernou dohodu šesti mocností s Teheránem.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano ve svém projevu na konferenci o Íránu nehovořil. Teherán ovšem Amano v neděli navštívil a v rozhovoru s novináři řekl, že Íránci své závazky z jaderné dohody z roku 2015 dodržují.

V této dohodě se Írán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení protiíránských hospodářských sankcí, které s tímto programem byly spojeny.

Trump však tvrdí, že dohoda je jednou z nejhorších, jaké kdy USA uzavřely. Trump je ze zákona povinen každých 90 dnů informovat Kongres, zda Írán dohodu respektuje a zda odpovídá zájmům USA. Tento měsíc šéf Bílého domu ale odmítl znovu potvrdit, že Írán smlouvu dodržuje. Americký Kongres nyní musí rozhodnout, zda USA proti Íránu opět zavedou sankce.

Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie jsou vůči jaderné dohodě rovněž skeptické a tvrdí, že peníze, které Írán získal po zrušení hospodářských sankcí, používá k financování šíitských milicí v Iráku a rovněž, že poskytuje podporu syrské vládě.

Témata:  Írán Spojené arabské emiráty jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy