reklama

"Arkán Šaríf, který pracoval pro kurdistánskou televizi, byl dnes kolem 02:30 místního času zabit ve svém domě ve vesnici Chur Sí, asi 45 kilometrů jižně od města Kirkúk," uvedl nejmenovaný zdroj agentury AFP. Do domu 54letého muže vnikli čtyři muži, jeho rodinu zavřeli ve vedlejší místnosti a následně novináře ubodali. Novinář byl otcem tří dětí. Kurdská média z násilí proti Kurdům viní šíitské milice Hašd Šaabí, které Bagdád podporuje.

Mezi Bagdádem a Irbílem panuje napětí poté, co se Kurdové v referendu 25. září vyslovili pro nezávislost autonomního Kurdistánu a několika dalších provincií, ve kterých žijí. Bagdád označil referendum za neústavní. Nakonec vyslal iráckou armádu, aby vytlačila kurdské síly - pešmergy - ze sporných provincií, včetně Kirkúku, který je bohatý na ropu.

V pátek ale nakonec centrální vláda v těchto regionech přerušila vojenské operace s tím, že chce zabránit dalšímu krveprolití. Chce se s Kurdistánskou regionální vládou domluvit na tom, že irácké síly budou sporné regiony kontrolovat. Příměří bylo původně vyhlášeno na 24 hodin, ale podle nedělních informací rozhovory mezi Kurdy a iráckou vládou pokračují.