Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Německa odešlo dobrovolně téměř 35 tisíc migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německo za prvních devět měsíců letošního roku dobrovolně opustilo téměř 35.000 odmítnutých žadatelů o azyl.

S odvoláním na německé ministerstvo vnitra o tom dnes informovala agentura DPA. Nedobrovolně muselo ve stejném období zemi opustit přes 18.000 migrantů.

Od počátku ledna do konce září opustilo Německo asi 24.500 lidí, kterým úřady zamítly žádost o azyl a zároveň jim přiznaly finanční příspěvek na návrat do vlasti. Dalších více než deset tisíc lidí bez možnosti získat azyl Německo dobrovolně opustilo, aniž by dostalo od státu finanční pomoc.

Z více než 18.000 migrantů, kteří museli z Německa odejít nedobrovolně, předaly německé úřady zhruba pět tisíc úřadům v jiné členské zemi EU. Takový proces umožňují takzvaná dublinská pravidla, podle kterých musí uprchlík žádost o azyl podat v první členské zemi, do které dorazí. Řada evropských zemí tento princip kvůli velkému počtu přicházejících migrantů od roku 2015 neuplatňovala.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy