Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poměr sil v Katalánsku podle Zemana nesvědčí pro vznik nového státu

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vyrovnaný poměr mezi počtem zastánců samostatného Katalánska a občany, kteří chtějí, aby region zůstal součástí Španělska, podle prezidenta Miloše Zemana ukazuje, že v Katalánsku nevzniká nový stát.

"Je-li to jedna ku jedné, přeju si územní integritu Španělska," uvedl dnes v Českém rozhlasu Radiožurnálu.

Prezident by situaci hodnotil jinak, kdyby separatisté převažovali v poměru devět ku jedné či osm ku dvěma. Madrid považuje nedávné referendum o nezávislosti Katalánska za protiústavní. Správu této autonomní oblasti dnes převzala centrální vláda a španělská prokuratura obvinila sesazenou katalánskou vládu a vedení rozpuštěného katalánského parlamentu ze vzpoury, za kterou lze uložit až třicet let vězení.

V rozhovoru, který se týkal především české povolební situace, Zeman také uvedl, že přes všechny výhrady k některých krokům Evropské unie osudem České republiky je EU. "Měli bychom v ní zůstat a zevnitř ji kritizovat za neuvážené kroky," řekl.

Témata:  Miloš Zeman Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy