Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA slíbily 60 milionů dolarů na boj proti terorismu na území pěti severoafrických zemí

Terorismus
Terorismus
Foto: news.com

Washington - Spojené státy slíbily přispět 60 miliony dolarů (1,3 miliardy Kč) na boj proti terorismu na území pěti severoafrických zemí (G5 Sahel). Mezi hrozby v této oblasti patří nigerijská skupina Boko Haram a bojůvky napojené na Al-Káidu.

Jde o Mauritánii, Mali, Niger, Burkinu Faso a Čad, které pro tento účel vytvořily společný vojenský kontingent o síle až 5000 mužů. "Tyto peníze dodají sílu americkým spojencům v regionu v boji za nastolení bezpečnosti a stability tváří v tvář ISIS a přidruženým skupinám a dalším teroristickým sítím," citovala agentura Reuters prohlášení Rexe Tillersona.

Podle AFP vyvolalo krok amerického ministerstva zahraničí diplomatické snažení Francie, která má v regionu v rámci operace Barkhane asi 4000 vojáků. Francie zároveň předsedá dnešnímu zasedání Rady bezpečnosti OSN věnovanému sladění pomoci pěti saharským zemím.

V Nigeru byli na začátku října zabiti čtyři příslušníci amerických speciálních jednotek. Jejich smrt byla i příčinou konfliktu prezidenta Donalda Trumpa s demokratickou kongresmankou Frederikou Wilsonovou a vdovou po jedné z obětí ohledně údajně netaktního telefonátu Trumpa s vdovou.

Témata:  USA terorismus Mali

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy