reklama

Mise se účastní zástupci společností z oborů strojírenství, energetiky, potravinářství či letectví. Najít obchodního partnera chtějí i podniky z petrochemického průmyslu a výrobci těžké techniky od strojů využívaných ve stavitelství, manipulační techniky až po výrobce rypadel.

Například ND LOR Uničov očekává, že účast v misi mu pomůže navázat přímé kontakty s kubánskými firmami. Společnost vlastní licenci na výrobu elektrických lopatových rypadel, které se vyvážely na Kubu ještě za minulého režimu.

Svaz společně s Kubánskou obchodní komorou pro podnikatele připravil setkání u kulatých stolů či semináře, kde české firmy projednají možnosti spolupráce se zástupci kubánských podniků.

"Je jasné, že vztahy ČR a Kuby nelze stavět pouze na obchodu. Nicméně v oblasti hospodářské spolupráce jsou pro nás cenné již existující vzájemné kontakty a dobré jméno českých firem na Kubě. Ty představují významný kapitál pro smysluplné rozvíjení dalších česko-kubánských hospodářských vztahů," řekl ministr Havlíček.

Český vývoz na ostrov dosáhl letos do srpna 254 milionů korun, což bylo o čtvrtinu meziročně méně. Dovoz dosáhl 123 milionů korun. České podniky na Kubu ve větší míře vyváží motocykly, jízdní kola s motorem a náhradní díly na jejich opravu nebo pneumatiky. Z Kuby se dováží například destiláty, doutníky, káva, třtinový cukr, banány nebo ryby.