Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bydlení prodražuje i na Slovensku. Domy a byty jsou tam nejdražší od roku 2009

Bratislava, Holý vrch
Bratislava, Holý vrch
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Metr čtvereční v bytech a domech na Slovensku stál ve třetím čtvrtletí v průměru 1378 eur (35.345 Kč), tedy nejvíce od prvního čtvrtletí roku 2009. Meziročně reality ve třetím letošním čtvrtletí zdražily o 6,4 procenta, tempo růstu cen tak zvolnilo druhý kvartál po sobě. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka (NBS).

Ačkoliv ceny bydlení na Slovensku v průměru zaostávají za svým dosavadním maximem v roce 2008, byty jsou ve srovnání s historickým maximem pouze o procento levnější, přičemž některé typy bytů jsou již nejdražší v historii. Ceny domů na Slovensku jsou ve srovnání s dosavadním vrcholem o 12 procent nižší.

Tradičně nejdražší bydlení na Slovensku je v Bratislavském kraji, kde je nejvyšší životní úroveň v zemi. Ceny bytů a domů v meziročním srovnání rostly ve třetím čtvrtletí v Bratislavě a okolí pomaleji, než byl celostátní průměr, a oproti předchozímu kvartálu dokonce nepatrně klesly.

"Ani mírnější růst cen bydlení ve většině krajů nebyl ve 3. čtvrtletí 2017 v dostatečné míře kompenzován růstem příjmů domácností. Výsledkem je na jedné straně zmenšení obytné plochy, kterou lze za získaný příjem obstarat, na druhé straně to znamená prodloužení doby potřebné na splácení obstarané nemovitosti," uvedli analytici NBS.

Ekonomové slovenské centrální banky očekávají další zvolnění tempa růstu cen bydlení. Situaci na trhu by měla ovlivnit rostoucí nabídka bytů z dokončovaných projektů, tradiční akce developerů a zprostředkovatelů na konci roku a limity ohledně bankovních úvěrů na bydlení.

Témata:  Slovensko byty ekonomika

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy