Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bagdád převzal kontrolu na hranici s Tureckem, dohodl se na tom s Kurdy

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Bagdád dnes převzal kontrolu nad hlavním hraničním přechodem mezi Irákem a Tureckem u strategicky důležitého Fajšchábúru. V blízkosti se nachází ropovod, kterým proudí kurdská a irácká ropa do Turecka.

Přechod leží v provincii Dahúk, která je součástí iráckého Kurdistánu, a dosud ho spravovala Kurdistánská regionální vláda (KRG). S odkazem na představitele irácké vlády o tom informovala agentura Reuters. Irbíl však tato tvrzení odmítá s tím, že rozhovory stále pokračují.

Představitelé irácké vlády novinářům Reuters ukázali fotografie, na kterých vojáci na přechodu vyvěšují irácké a turecké vlajky.

Napětí mezi centrální vládou v Bagdádu a iráckým Kurdistánem se vyostřilo poté, co se 25. září Kurdové v referendu vyslovili pro nezávislost. Bagdád nakonec vyslal do sporných provincií irácké vojáky, aby vytlačili kurdské pešmergy.

Celá hranice mezi Irákem a Tureckem leží na okraji kurdské autonomie. Habur v arabštině známý jako přechod Ibráhíma Chalíla je hlavním přechodem mezi Tureckem a iráckým Kurdistánem. Ankara po referendu hrozila, že jej uzavře. Nakonec tak ale neučinila.

Témata:  Irák Kurdové EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy