Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude mít Trump problémy? Vyšetřování voleb v USA se rozhodně neblíží ke konci

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Vyšetřování ruské kauzy v USA obviněním tří členů kampaně prezidenta Donalda Trumpa rozhodně nekončí, jak doufá Bílý dům. Je tomu právě naopak. Ohrožen totiž může být i sám Trump.

Objasňování kauzy související s možným ruským ovlivňováním voleb nabralo v pondělí dramatický spád, kdy soud poslal do domácího vězení někdejšího šéfa Trumpovy kampaně Paula Manaforta a jeho zástupce Ricka Gatese.

Soud tak učinil po vznesení obvinění ze spiknutí proti Spojeným státům, z daňových úniků a z praní špinavých peněz. Další obviněný, bývalý člen Trumpova štábu George Papadopoulos, se pak přiznal, že se během kampaně sešel s lidmi reprezentující ruské zájmy.

Prezident se podle AP stále více obává, že by se vyšetřování vedené Robertem Muellerem mohlo vedle role Moskvy zaměřit i na jeho osobní záležitosti.

CNN s odvoláním na nejmenovaného republikánského činitele uvedla, že Trump přímo zuřil, když vývoj kauzy v televizi sledoval. Zatímco obvinění Manaforta a Gatese šéfa Bílého domu nepřekvapila, v případě Papadopoulose tomu bylo naopak. I když se Bílý dům snaží význam vývoje vyšetřování snížit, obvinění i tak přilila olej do ohně pokud jde o otázku prezidentových vazeb na Rusko.

Zpravodajská stanice je navíc přesvědčena, že právě přiznání Papadopoulose a jeho spolupráce s Muellerem, která trvá od července, je pro Trumpa mnohem více problematická než případ Manaforta a Gatese.

CNN si povšimla především toho, že tajemné osoby, které prý měly informace o kompromitujících dokumentech na Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovou a které mohly zprostředkovat dialog s Moskvou, projevily zájem o Papadopoulose až tehdy, když zjistily, jako roli v kampani zastává. Problémem je podle televize také okolnost, že Papadopoulos nejdříve Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) o svých kontaktech lhal, ačkoli věděl, že je to přitěžující okolnost. "Proč to dělal, když nebylo co skrývat?" ptá se CNN s tím, že právě toto pozadí znamená pro Trumpa a jeho okolí mnohem větší potíže než Manafort s Gatesem.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy