Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilí v Calais? Policisté prý mlátí uprchlíky, používají slzný plyn a zabavují majetek

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Calais – Dětští uprchlíci jsou často obětí obtěžování ze strany policistů a místních lidí, tvrdí zpráva organizace pro práva uprchlíků. Podle studie jsou někdy útoky až tak vážné, že ohrožují i na životě. Výzkum se zabýval hlavně narůstajícím počtem nezletilých uprchlíků, kteří do země dorazili bez zákonného doprovodu.

Podle organizace policie často dělá to, že mladé dívky vozí do neznámých míst, kde je pak ponechají bez pomoci či znalosti místa. Výzkum zpovídal více než 230 uprchlíků, 94 z nich bylo teprve 12 let. Někteří svědci uvedli, že bití ze strany bezpečnostních složek je tak silné, že skončili i se zlomenými končetinami.

Report dále uvádí, že britská i francouzská vláda dětské uprchlíky ignoruje a nedostatek ochrany a péče z nich dělají snadný cíl pro místní rasisty. V Calais se nachází přes 700 nezletilých uprchlíků, přespávají v lesích nebo parcích a mnozí doufají, že se dostanou do Velké Británie, kde mají údajně rodinu.

Stanové město v Calais, přezdívané také Džungle, kam se od migrační krize v roce 2015 uchýlilo mnoho běženců, mělo být minulý rok srovnáno se zemí, ale doteď přitahuje mnoho migrantů, kteří se domnívají, že se odtud dostanou do Velké Británie. V táboře doposud chybí přístup k pitné vodě a hygieně, děti mají i málo jídla, varuje organizace.

Sedmnáctiletá svědkyně z Eritrey v Calais popsala, jak jí jednou policisté donutili nasednout do auta a pak ji vysadili neznámo kde. Dívka pak musela jít tři hodiny pěšky během noci zpět do tábora. Jiní nezletilí zase popsali, jak policie uskutečnila razie ve čtyři ráno, používali na uprchlíky slzný plyn a zabavovali lidem přikrývky nebo boty.

Policie v Calais odmítla veškerá obvinění a tvrdí, že se jedná o případy jednotlivců, kteří navíc nemají pro svá tvrzení žádné důkazy. Táborníci ve městě však trvají na tom, že narůstá obtěžování, jak psychické i fyzické, ze strany místních obyvatel. „Vždy, když někoho míjím po ulici, tak na mě vydává opičí zvuky,“ postěžovala si 29letá žena. Jiní tvrdí, že na ně lidi hází věci, třeba lahve, často jim prý také hrozí svým autem, že je srazí.

Témata:  Francie uprchlíci uprchlické tábory

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy