Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výjimečný stav ve Francii končí. Podle nového protiteroristického zákona úřady mohou zavírat mešity

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - O půlnoci na čtvrtek skončí ve Francii výjimečný stav, který byl zaveden po atentátech z 13. listopadu 2015. Od úterý ho nahradil nový protiteroristický zákon. Podle odpůrců zákona, který se ale těší podpoře nadpoloviční většiny Francouzů, vláda v podstatě legalizovala permanentní výjimečný stav.

Výjimečný stav zákonodárci šestkrát prodloužili. Macron dal najevo, že se mu ho nechce donekonečna prodlužovat a že je zapotřebí přijmout trvalejší opatření.

Ministerstvo vnitra podle nového zákona nadále může v případě ohrožení bez povolení soudu vytvořit bezpečnostní zóny, a omezit tak pohyb lidí a vozidel. Ve vymezené oblasti může policie provádět domovní prohlídky.

Úřady mohou také uzavírat mešity a jiná náboženská střediska, pokud nabydou přesvědčení, že se v nich šíří nenávist nebo se v nich omlouvá terorismus. Policie může také vymáhat od podezřelých z terorismu přístupová hesla k jejich elektronické komunikaci.

Na rozdíl od výjimečného stavu už ministerstvo vnitra nemůže osobám podezřelým z přípravy teroristického činu nařídit domácí vězení, ale jen vyzvat k tomu, aby neopouštěly obec, ve které mají trvalé bydliště. Preventivní prohlídky u podezřelých musí opět povolovat soudce.

Témata:  Francie terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy