Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský premiér se chce bránit vydání do Španělska, Madrid může vydat evropský zatykač

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel/Madrid - Španělská generální prokuratura si katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a 13 členů jeho bývalého kabinetu předvolala na čtvrtek k výslechu. Puigdemonst je momentálně v Belgii a bude se případnému vydání bránit.

Všem hrozí kvůli úsilí o odtržení Katalánska od Španělska zatčení, jak už se stalo v případě dvou vůdců katalánských separatistických organizací.

Puigdemontův belgický právník Paul Bekaert, který v minulosti proti vydání do Španělska hájil členy baskické teroristické skupiny ETA, připustil, že případnému vydání bude těžké zabránit. Podle jeho názoru bude zřejmě chtít Španělsko Puigdemonta stíhat pro "politický zločin", na což je belgická justice citlivá a v minulosti hledané osoby pro tento důvod odmítala vydat.

Španělsko ale může využít takzvaného evropského zatykače, který podle norem Evropské unie garantuje stíhaným osobám veškerá práva na spravedlivý soud. To by Bruselu mohlo stačit.

Puigdemont v úterý v Bruselu řekl, že k návratu do Španělska by potřeboval "garance" spravedlivého procesu ze strany Madridu. Neupřesnil, jak dlouho se hodlá v Bruselu zdržet.

Zmocněnec madridské ústřední vlády v Katalánsku Enric Millo v úterý oznámil, že navzdory výzvám separatistů bojkotovat převzetí kontroly nad regionem Madridem, vše funguje normálně. "Jen dokazují, že jsou (zhruba 200.000 pracovníků katalánských úřadů) pracovníky státní správy, kteří respektují zákony a demokracii," prohlásil Millo.

Témata:  Belgie Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy