Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islandská sopka Bárdarbunga hrozí erupcí. otřesy jsou stále silnější

Sopka Bardarbunga (Bárðarbunga), foto: The National Commissioner Of The Icelandic Police, Department of Civil Protection and Emergency Management
Sopka Bardarbunga (Bárðarbunga), foto: The National Commissioner Of The Icelandic Police, Department of Civil Protection and Emergency Management
Foto: vox.com

Reykjavík - Islandská sopka Bárdarbunga, kterou pokrývá ledovec Vatnajökull, znovu hrozí erupcí. Na konci října zaznamenaly úřady v oblasti vulkánu na jihozápadě země čtyři silná zemětřesení. Píše o tom list The Sun.

Bárdarbunga tvoří největší vulkanický systém na Islandu a s nadmořskou výškou 2009 metrů je druhým nejvyšším vrcholem této ostrovní země. V okolí jejího kráteru byly na konci minulého měsíce naměřeny otřesy o síle 3,9 stupně, 3,2 stupně, 4,7 stupně a znovu 4,7 stupně.

Podle zpravodajského serveru Iceland Monitor se jedná o nejsilnější otřesy od série erupcí této sopky v letech 2014 až 2015.

Vulkanolog Páll Einarsson z Islandské univerzity prohlásil, že otřesy svědčí o tom, že se Bárdarbunga "očividně připravuje na další erupci". K té však podle něj nemusí dojít bezprostředně, ale možná až během "příštích let". "Důvodem zemětřesení je fakt, že se tlak magmatu v magmatické komoře zvyšuje," dodal.

Kvůli sopečnému popílku je aktivita sopek na Islandu bedlivě sledována. Výbuch sopky Eyjafjallajökull v roce 2010 paralyzoval leteckou dopravu nad polovinou evropského kontinentu. Postiženo bylo na 100.000 letů, což vedlo ke ztrátám ve výši 4,9 miliardy dolarů.

Témata:  sopka Bardarbunga sopky Island

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy