Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané údajně chtějí obvinit členy ruské vlády z hackerských útoků

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington- Americké ministerstvo spravedlnosti chce obvinit šest členů ruské vlády z podílu na loňském hackerském útoku proti serverům Demokratické strany.

Oznámil to dnes list The Wall Street Journal. Prokuratura by prý mohla přivést kauzu k soudu příští rok, podle amerického listu je ale zadržení obviněných nepravděpodobné.

Z Ruska byl údajně před loňskými prezidentskými volbami v USA veden hackerský útok, při němž bylo ze serverů americké Demokratické strany ukradeno velké množství elektronické pošty, která vrhala nepříznivé světlo na prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou. Později se e-maily objevily na kontroverzním serveru WikiLeaks.

Americká kontrarozvědka už v lednu údajně zjistila, že útok zorganizovaly ruské tajné služby na přímý příkaz prezidenta Vladimira Putina, který chtěl Clintonovou znevýhodnit v souboji s republikánským kandidátem a pozdějším volebním vítězem Donaldem Trumpem. Kreml jakékoli vměšování do amerických voleb popírá.

Na vyšetřování v USA se podle listu The Wall Street Journal podíleli agenti FBI a prokurátoři z Washingtonu, Filadelfie, Pittsburghu a San Franciska. Kauza by se mohla dostat před soud příští rok. Obvinění by ruským činitelům znepříjemnilo cesty do zahraničí, zatýkání či věznění se ale nepředpokládá, píše americký list.

Témata:  USA Rusko hackeři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy