Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR v nemilosti: USA ji chtějí vrátit mezi země podporující terorismus

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Mezi Washingtonem a Pchjongjangem panuje vyhrocené napětí. Spojené státy momentálně zvažují, že Severní Koreu opět zařadí na seznam zemí podporujících terorismus.

Hlavní bezpečnostní poradce amerického prezidenta Herbert McMaster řekl, že teroristické chování vykazuje řada kroků, které KLDR podniká. Jako příklad zmínil letošní smrt bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, který byl zabit nervovým plynem na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Z vraždy Kim Čong-nama jsou podezřelé severokorejské tajné služby. KLDR jakýkoli podíl na vraždě odmítá.

Americké ministerstvo zahraničí bylo 2. srpna Kongresem pověřeno, aby do 90 dní rozhodlo, zda KLDR splňuje kritéria k zařazení na černou listinu zemí podporujících terorismus. Vzhledem k tomu, že lhůta již uplynula, požádala agentura AP ministerstvo zahraničí o komentář. To ale ve čtvrtek sdělilo, že šéf diplomacie Rex Tillerson záležitost stále vyhodnocuje.

Na seznamu nyní figurují Írán, Súdán a Sýrie, KLDR z něj byla vyškrtnuta v roce 2008. Spojené státy Severní Koreu z černé listiny vyřadily za vlády prezidenta George Bushe mladšího, když Pchjongjang dočasně umožnil mezinárodní kontrolu svého jaderného programu.

Témata:  USA Severní Korea terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy