Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA provedly první nálety proti IS v Somálsku

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Mogadišo/Washington - Spojené státy poprvé provedly vzdušné údery proti bojovníkům Islámského státu (IS) v Somálsku. S odvoláním na americkou armádu o tom dnes informovala agentura AP.

IS rozšiřuje svou přítomnost v této východoafrické zemi, kterou dosud sužovalo hlavně násilí páchané islamisty z radikálního hnutí Šabáb.

Dva útoky bezpilotních letadel zabily několik teroristů IS na severovýchodě Somálska, sdělilo Americké vojenské velitelství pro Afriku (Africom). První přišel kolem půlnoci místního času a druhý dnes ráno. Podle Washingtonu byly koordinovány s vládou v Mogadišu.

IS je globální teroristická skupina, která ještě donedávna kontrolovala značná území v Iráku a Sýrii. Tvrdí, že stojí za útoky v USA, Británii, Francii, Německu a dalších zemích.

Somálští ozbrojenci přísahající věrnost IS se od Šabábu oddělili v roce 2015. Nebezpečí představují hlavně v přímořském, částečně autonomním státě Puntland na severovýchodě Somálska. Letos v květnu se tam přihlásili k prvnímu teroristickému činu, když ve městě Bosasso zabili pět lidí.

Témata:  Islámský stát Somálsko U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy