Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z USA mohou být deportovány tisíce Haiťanů a Středoameričanů, jejich ochrana končí

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - O ochranu před deportací ze Spojených státu už velmi brzy zřejmě přijdou tisíce Haiťanů a občanů středoamerických zemí. Americký prezident Donald Trump se loni v předvolebním kampani zavázal, že z USA deportuje přistěhovalce, kteří do USA vstoupili nelegálně. Později svůj závazek upřesnil s tím, že nejdříve budou vyhoštěni kriminálníci.

List The Washington Post v pátek informoval, že americké úřady rozhodly, že je v dotyčných zemí již dostatečně bezpečno a nejsou tak už naplňovány podmínky pro to, aby mohli migranti setrvávat v USA. Celkem jde o zhruba 300.000 lidí.

Až doposud je chránil imigrační program dočasné ochrany, protože jejich země buď dlouhodobě sužovaly přírodní katastrofy nebo nesplňovaly bezpečnostní standardy.

Americké ministerstvo zahraničí ale nyní konstatovalo, že dané podmínky již pominuly, a informovalo o tom americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost.

V pondělí by měl být zveřejnit plán, jak naložit se zhruba 57.000 občany Hondurasu a 2500 Nikaragujci, jimž režim vyprší v lednu. Jasno zatím není v tomto ohledu u občanů například Haiti či Salvadoru.

Témata:  USA Donald Trump přistěhovalectví Haiti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy