Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První zastávka na asijské cestě: Trump zavítal na Havajské ostrovy

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Honolulu – V pátek (v noci na dnešek SEČ) navštívil americký prezident Donald Trump v rámci cesty do Asie Havajské ostrovy. Zavítal na velitelství americké tichomořské flotily a do přístavu Pearl Harbor.

Šéf Bílého domu využil příležitosti, aby se poprvé v životě podíval do památníku, který je věnován obětem překvapivého japonského útoku z prosince 1941. Vybudován byl nad vrakem potopeného vojenského plavidla USS Arizona.Trump v doprovodu manželky Melanie položil u pietního místa věnec a pak rituálně vhodil do vln nad vrakem okvětní lístky.

Předtím si prezident na námořním velitelství vyslechl krátké hlášení o současné situaci i v souvislosti s ohrožením, které pro oblast představuje vojenská aktivita Severní Koreje.

Pobyt na Havaji je součástí jedenapůltýdenní Trumpovy cesty po několika asijských zemích. V neděli místního času přiletí do Japonska, kde stráví tři dny, pak postupně zavítá do Jižní Koreje, Číny, Vietnamu a na Filipíny.

Ve Vietnamu se rovněž zúčastní summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) a také summitu USA a Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) na Filipínách. Tam se zúčastní i Východoasijského summitu.

Témata:  Donald Trump Havajské ostrovy Pearl Harbor

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy