Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet lidí mluvících rusky se za 25 let snížil o 50 milionů, varuje ruský politik

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Odhaduje se, že rusky v současnosti ve světě mluví přibližně 260 milionů lidí. Za posledních 25 let se však tento počet snížil až o 50 milionů. Týká se to především bývalých sovětských republik a zemí někdejšího socialistického bloku.

Podle agentury TASS to dnes na Ruském světovém shromáždění uvedl předseda výboru pro vzdělávání a vědu ruské Státní dumy Vjačeslav Nikonov.

„Starší rusky mluvící generace v bývalých sovětských republikách a v (někdejším) socialistickém bloku, kde se ruština vyučovala ve škole, za posledních 25 let prakticky zanikla. Mladší generace v těchto zemích rusky nemluví," uvedl Nikonov.

Zájem o ruštinu přesto podle něj ve světě roste. Znovu si ale získává svou dominantní pozici v postsovětských republikách, tvrdí poslanec. Zvláště v zemích bývalého Sovětského svazu může totiž znalost ruského jazyka otevřít řadu možností, včetně cesty k zaměstnání. A zájem o ruštinu roste v jiných zemích, jako například v Číně, dodal Nikonov.

Moskva se nyní snaží výuku ruského jazyka zajistit prakticky ve všech zemích světa, včetně těch, kde se tento jazyk dříve nikdy nevyučoval, jako například v Nikaragui nebo Indonésii. Po celém světě tak otevírá výuková centra, kterých je zatím 115.

Témata:  Rusko jazyky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy