Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi Bruselem a Polskem: Krize kolem ústavního soudu musí být co nejdříve vyřešena

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Brusel - Polsko musí do pondělí 23. května dospět k "významnému pokroku" při řešení krize kolem ústavního soudu. V opačném případě Evropská komise podnikne další krok proti Varšavě.

Vyplývá to z komuniké, které komise vydala po svém dnešním zasedání.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) po svém vítězství v parlamentních volbách přijala novelu zákona o ústavním soudu, jež podle kritiků ochromila fungování nejvyššího justičního orgánu v zemi. To vedlo Brusel k zahájení procedury, která by mohla skončit i přijetím sankcí proti Polsku.

Spornou novelu mezitím polský ústavní soud zavrhl jako neústavní. Předsedkyně polské vlády Beata Szydlová ale odmítla toto rozhodnutí zveřejnit v úředním věstníku. Situace tak zůstává prakticky na mrtvém bodě.

Postup vládnoucí strany proti soudu kritizovala jako ohrožení demokracie jak Benátská komise evropských znalců ústavního soudu, tak Evropský parlament.

Témata:  Polsko Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy