Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sexuální skandál zasáhl i sousední Rakousko. Politik Pilz přišel o post poslance

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouský politik Peter Pilz v poslaneckých lavicích nezasedne. Rezignoval poté, co ho jistá žena obvinila ze sexuálního obtěžování.

Incident se prý stal v roce 2013 na evropském fóru v Alpbachu. Ženy se Pilz údajně dotýkal proti její vůli. "Ruce měl všude," řekla dotyčná rakouskému listu Falter. Pilz tvrdí, že si nic nepamatuje, nicméně obvinění považuje za věrohodné, protože vše sledovali dva svědci.

"V parlamentu jsem vždy prosazoval jasná měřítka a ta platí samozřejmě i pro mě," řekl dnes na tiskové konferenci Pilz, když oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu.

Peter Pilz patřil dlouhá léta k nejvýraznějším tvářím rakouských Zelených. Nicméně rozešel se s nimi, protože mu před nedávnými volbami nechtěli zajistit jím požadované místo na kandidátce, a založil vlastní, po sobě pojmenované politické uskupení.

Říkal, že program strany ztělesňuje on sám svojí osobou. Zatímco Zelení z Národní rady vypadli, Kandidátka Petera Pilze i přes omezené finanční možnosti a malou přítomnost v televizi získala osm mandátů.

Témata:  Rakousko sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy