Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká nás velký počet útoků IS? Odborníci naznačují, co se může stát

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

New York - Úterní útok na Manhattanu není demonstrací síly, ale oslabování, myslí si mnoho odborníků. Ti teď varují, že by mohl v následujících měsíců i let stoupat počet teroristických činů ve Spojených státech a hlavně v Evropě. Čím víc budou extrémisté potlačeni v Sýrii a Iráků, tím víc budou páchat škody mimo své území.

Sayfullo Habibullaevic Saipov byl fanouškem Islámského státu a dalších podobných organizací, dokazuje vzkaz, který zanechal ve svém autě poté, co v úterý odpoledne svou dodávkou najížděl do lidí, 8 jich zabil a asi 11 dalších zranil. Na papír měl údajně napsat, že "Islámský stát přežije na věčné časy".

Vyšetřovatelé zatím neví, zda byl útok koordinován z chalifátu, nebo Saipov jednal na vlastní pěst ve jménu teroristické organizace, jasné ovšem je, že útočník měl v úmyslu svým činem dokázat, že vliv Islámského státu dosáhne i do Spojených států. Jenže tento teroristický čin není projevem moci, nýbrž oslabování chalifátu.

Ještě před třemi lety kontroloval Islámský stát území o velikosti Velké Británie. Pod svou vládou měl jedny z největších a nejlidnatějších měst v Sýrii, díky kterým dostal přístup k obrovskému bohatství včetně zásob ropy. To vše využíval k tomu, aby rozhazovačně utrácel a lákal tak rekruty z celého světa na pohádkový život pod islámským právem.

"Když deklarovali chalifát, jejich legitimita se opírala o pokračující životaschopnost jejich státu," řekl Daveed Gartenstein-Ross z Nadace pro obranu demokracií. Dnes jim však zbylo možná jen pár pouštních osad, kterými se chlubit nemůžou. Nemají bojovníky ani peníze a zbývající území bude pravděpodobně dobito koncem roku, nejpozději příští rok.

Přesto se Islámskému státu podařilo na okamžik něco, po čem touží všechny radikální skupiny na Blízkém východě. Vyhlásili stát s islámským právem, který měl sice krátký, ale slavný život. Za tu dobu na světě zanechaly něco, co budou západní státy ještě dlouhá léta odstraňovat - sociální síť, přes kterou rekrutovali bojovníky a silnou propagandu. Dodnes není jasné, kolik lidí, kteří neodešli bojovat do Sýrie, se jim podařilo přesvědčit pro extrémistickou ideologii.

Odborníci taky poukazují na to, že Islámský stát už nějakou dobu nenabádá své přívržence, aby do země cestovali, nýbrž je přemlouvá k tomu, aby sílu chalifátu demonstrovali v zemi, kde se zrovna nachází. Tímhle způsobem pak podporují teroristické útoky, které zabíjejí v evropských státech či v USA.

"Největšího počtu útoků se můžeme dočkat v době, kdy IS začne hledat nové místo pro svůj další zrod," řekl Clint Watts, odborník na terorismus. Podle něj budou evropské a americké útoky nejen odvádět pozornost vlád a ozbrojených sil, čím větší a úspěšnější budou, tím je pravděpodobnější šance, že to k nim přiláká nové investory.

Podle odborníků však úspěšnost těchto útoků taky závisí na tom, jak zareaguje daná vláda. Pokud politici jako americký prezident Donald Trump obrátí svou zlobu na muslimskou komunitu jako celek, dávají tím Islámskému státu jen více argumentů, proč je třeba mít chalifát a proč musí chránit islámský zákon a víru.

Témata:  Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy