Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánští separatisté mohou ve volbách přijít o většinu, ukázal průzkum

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánské separatistické strany mohou v předčasných volbách v regionálním parlamentu v prosinci přijít o absolutní většinu, která jim v říjnu umožnila jednostranně vyhlásit nezávislost.

Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil list La Vanguardia. Rozložení hlasů mezi stranami prosazujícími odtržení od Španělska a zastánci jednoty bude podle průzkumu přibližně vyrovnané. Voleb se hodlá zúčastnit rekordní počet čtyř pětin voličů.

Anketu pro katalánský deník provedla výzkumná agentura GAD3, která se voličů dotazovala mezi 30. říjnem a 3. listopadem. Tedy v době, kdy již mohlo jejich rozhodování ovlivnit uvěznění skupiny katalánských exministrů obviněných kvůli vyhlášení nezávislosti.

Jasným vítězem voleb by se stala Republikánská levice Katalánska (ERC), které průzkum přisoudil zisk 29,3 procenta hlasů. Spolu s Demokratickou evropskou stranou Katalánska (PDeCAT), s níž tvoří současnou vládní koalici Společně pro ano (JXSí), by však po přepočtu získaly odhadem o jedno až tři poslanecká křesla méně než dosud. Ani po započtení odhadovaného zisku třetí strany výrazně podporující nezávislost Katalánska, radikálně levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP), by hlasy celé trojice nemusely stačit na většinu 68 křesel ve 135 členném parlamentu - průzkum jim přisuzuje zisk 66 až 69 mandátů. V současnosti disponují 72 křesly.

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy