Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy už se chystají na možnost, že dohoda k brexitu nebude

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Téměř dvě třetiny britských firem budou mít do konce března plán pro případ nepředvídaných událostí spjatých s odchodem Británie z Evropské unie.

Uvádí se to v textu projevu, který v pondělí na výroční konferenci Konfederace britského průmyslu (CBI) přednese její předseda Paul Drechsler. Z textu dnes citoval zpravodajský server BBC. Dosavadní jednání o brexitu Drechsler označil za "mýdlovou operu v hlavním vysílacím čase".

Přestože jistého zatím není nic, deset procent britských firem je na případný brexit bez dohody s EU v roce 2019 už připraveno. Třetina podniků chce začít se zaváděním plánů do konce ledna a 26 procent k tomu hodlá přikročit do konce března 2018.

O brexitu a jeho dopadech ještě nezačalo jednat 13 procent společností. Desetina firem už zahájila přesun aktivit, ať už převedením personálu či najímáním zaměstnanců v nových lokalitách. Příprava zaostává zejména v menších firmách. Průzkumu, který se uskutečnil v první polovině října, se zúčastnilo 306 firem.

V zájmu ochrany britské ekonomiky je podle Drechslera nejvyšší čas, aby se vláda a podnikatelé spojili a vypracovali jasnou strategii.

Pokud by Británie neuzavřela s EU dohodu o fungování ekonomických vztahů po jejím odchodu z unie, je jisté, že její hospodářský růst se zpomalí, byť jen krátkodobě.

Témata:  Velká Británie Brexit firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.