reklama

Německá armáda zvažuje rozpad Evropské unie a Západu v příštích několika desetiletích, uvádí interní zpráva podle Der Spiegelu.

Zpráva nazvaná „Strategická perspektiva 2040", která má celkem sto dvě strany, byla přijata koncem února a od té doby byla držena pod pokličkou. Nastiňuje šest scénářů toho, jakou roli mohou hrát sociální trendy a mezinárodní konflikty a jak mohou ovlivnit německou bezpečnost.

Zahrnuje také nejhorší scénář, v němž se EU rozpadá a Německo je nuceno k „reaktivnímu režimu". V této projekci se mezinárodní řád po „desetiletích nestability" rozpadá, hodnotové systémy ztrácejí svůj vliv a globalizace se zastavuje.

„Od rozšíření EU bylo do značné míry upuštěno, ostatní státy opustily společenství, Evropa ztratila svou globální konkurenceschopnost," uvádí zpráva podle Der Spiegelu. „Stále více neuspořádaný, někdy chaotický a ke konfliktům náchylný svět dramaticky změnil bezpečnostní prostředí Německa a Evropy."

V dalším scénáři pojmenovaném „Západ proti východu" hrstka východních států EU zmrazí evropskou integraci, zatímco další země se připojí k východnímu bloku. Scénář „multipolárního soupeření" způsobil vzestup extrémismu a několik partnerů EU směřuje k ruskému politickému modelu.

Jak ale týdeník poukazuje, dokument nepředstavuje žádnou prognózu ale představuje, všechny scénáře, které byly vyvinuty výzkumníky z Úřadu pro plánování ozbrojených sil Federálního shromáždění, které „se do roku 2040 mohou stát".