Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australského hlasování o sňatcích homosexuálů se zúčastnilo 80 procent

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Canberra - Nezávazného plebiscitu o tom, zda by Austrálie měla umožnit homosexuálům uzavírat manželství, se prozatím zúčastnilo 80 procent oprávněných voličů. Hlasování je poštovní.

Hlasování skončí dnes večer místního času, konečné výsledky budou oznámeny 15. listopadu.

Plebiscitu se dosud zúčastnilo 12,6 milionu Australanů, což je 78,5 procenta oprávněných voličů. Referendum je sice nezávazné, vláda ale přislíbila, že pokud většina obyvatel země souhlas s homosexuálními manželstvími vysloví, podá v parlamentu příslušný návrh zákona. Austrálie by se tak stala 25. zemí světa, která takovéto sňatky povolí.

První zemí na světě, která umožnila gayům a lesbám uzavírat sňatky, bylo v roce 2001 Nizozemsko. Od letošního roku mohou homosexuáloné uzavírat manželství v Německu. V Česku je od července 2006 povoleno registrované partnerství.

Témata:  Austrálie homosexuálové referendum

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy