Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti dostanou tisíce eur na ruku a vlastní domy? Německé ministerstvo má plné ruce práce s vysvětlováním

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Německá vláda chce, aby uprchlíci znali pravdu o tom, co je čeká, když se rozhodnou dostat do Německa. Pokouší se proto vyvrátit lži, které řada běženců slyšela od obchodníků s lidmi.

Spolkové ministerstvo zahraničí 23. října spustilo novou webovou stránku RumoursAboutGermany.info, která funguje ve francouzštině, angličtině i arabštině. Jde to součást vládní kampaně #RumoursAboutGermany (lži o Německu), která probíhá v místech, jako je Afghánistán a Pákistán už od roku 2015.

Stránky připomínají sedm největších lží, které pašeráci říkají migrantům. Vybrány byly podle toho, co uprchlíci po příchodu do Evropy vyprávěli médiím. A jaká je ta největší lež? „Loď, která tě vezme do Evropy, je velká, má dokonce bazén a kino." Web vysvětluje, že obchodníci s lidmi používají staré, nevhodné lodě, aby mohli vydělat co nejvíce peněz, a dodává, že více než 5 000 lidí v minulém roce v těchto lodích na Středozemním moři zemřelo, píše server Quartz.

Další velkou lží je, že „Německo rezervovalo 800 000 míst pouze pro afghánské uprchlíky." Na webu se uvádí, že taková místa neexistují a že každý případ je zkoumán individuálně.

Vládou provozovaný server vyvrací i další lži obchodníků s lidmi, včetně toho, že každý uprchlík získá v Německu příspěvek ve výši 2 000 eur a vlastní dům. Zvěst, že „pokud se vám nelíbí v Německu, zařídí vám víza do Kanady" je „úplný nesmysl", píše se na stránkách RumoursAboutGermany.info. Žádná taková dohoda mezi Německem a Kanadou totiž samozřejmě neexistuje.

V sekci „Pravda nebo lež" je pak také vyvráceno tvrzení, že uprchlíci „budou po dvou hodinách z gumového člunu zachráněni" – to je podle ministerstva další častá lež pašeráků. Nic takového ale úřady neručí. „Váš život v Evropě bude snadný - pravda nebo lež?" Odpověď je znovu záporná, web poukazuje na to, že život tak v drahé zemi, jako je Německo, je těžký. Zvláště pokud jedinec nemluví německy a nemá správné vzdělání, aby získal práci.

Federální ministerstvo zahraničních věcí říká, že cílem internetových stránek je informovat, nikoliv odradit uprchlíky. Poukazuje však na to, že „mnoho nelegálních migrantů učiní své rozhodnutí odcestovat do Evropy na základě nepřesných informací a zvěsti, které se šíří prostřednictvím převaděčů, kterým jde jen o zisk a ne o prospěch a bezpečnost migrantů.“

Témata:  Německo uprchlíci pašeráctví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy