Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský Směr ve volbách propadl, debata o problémech začala bez Fica

Robert Fico
Robert Fico
Foto: Reprofoto ČT

Bratislava - Do potíží se dostává i slovenská sociální demokracie. Návrhy na potřebu změn v personální či programové oblasti v nejsilnější slovenské vládní straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica vyvolaly výsledky víkendových krajských voleb.

Směr-SD kromě ztráty čtyř z dosavadních šesti postů hejtmanů přišel ve srovnání s předchozími krajskými volbami v roce 2013 rovněž o část křesel v zastupitelstvech samosprávných krajů (žup).

Debatu o župních volbách dnes zahájily špičky Směru-SD na jednání, kterého se Fico ale nezúčastnil. "Nejprve si to chceme vydiskutovat doma, poté se představíme s našimi názory, postoji, kroky před veřejností," řekl poslanec strany a Ficův poradce Erik Tomáš. Dodal, že Fico se omluvil z účasti na stranické schůzce z důvodu neodkladných záležitostí a že debata bude pokračovat. Za příležitost k reakci na výsledky krajských voleb označil Tomáš prosincový sněm strany.

Fico dosud výsledky regionálních voleb nekomentoval, byť před čtyřmi lety předstoupil před novináře krátce po krajských volbách, ve kterých jeho strana naopak uspěla.

Někteří představitelé Směru-SD neskrývali nespokojenost s výsledky voleb. "Jestliže tentokrát neuděláme vůbec nic, tak bude ten pokles Směru pokračovat," řekl před schůzkou užšího vedení Směru-SD místopředseda strany a vicepremiér Peter Pellegrini. Další místopředseda strany a ministr kultury Marek Maďarič už dříve poznamenal, že neprohráli jen kandidáti Směr-SD, ale strana jako taková.

Směr-SD je dlouhodobě nejsilnější politickou stranou na Slovensku, v loňských parlamentních volbách ale sociální demokraté přišli o většinu ve sněmovně. Fico zase v roce 2014 prohrál v rozhodujícím kole přímé volby hlavy státu s nynějším prezidentem Andrejem Kiskou.

Témata:  Robert Fico Smer SD Slovensko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy