reklama

Když se Nick Aldworth procházel před nedávnem centrem Osla, nestačil se divit. Pár měsíců po teroristickém útoku v jeho rodném městě se v norské metropoli dostal do situace, při které dostal strach. Prohlásil, že se cestou na bezpečnostní konferenci přes hlavní ulici Osla Karl Johans gate „třásl“. „Ta ulice je velmi dlouhá a široká bez jakýchkoli překážek. Je tu dost místa na to, aby se stala nějaká katastrofa, při níž by někdo najel vozidlem do lidí,“ uvedl norskému deníku Verdens Gang.

Přítomný na konferenci byl i vedoucí Městské rady v Oslu Raymond Johansen. Ten ujistil svého britského kolegu, že návrh na nápravná opatření na ulici dlouhé přes 1 kilometr brzy bude navržen. „Oslo musí být bezpečným městem pro život a je nesmírně důležité, aby Městská rada neustále posuzovala, jak toho dosáhnout. Již jsem sestavil výbor ve spolupráci s důležitými organizacemi,“ řekl Johansen.

„Také jsme v úzkém dialogu s policií, a to na všech úrovních. Policie v Oslu je klíčovým partnerem pro naše město, má důležité znalosti a zkušenosti, díky kterým můžeme dosáhnout těch nejlepších opatření,“ dodal.

„Zkušenosti z Westminsterského útoku nám ukazují, jak je tato prevence důležitá,“ vyslovil svůj názor Aldworth. Ten před útokem v březnu v Londýně najal skupinu lidí z bezpečnostní služby, z nichž jeden zemřel. Dnes jsou kolem Westminsterského parlamentu nainstalovány i fyzické bezpečnostní bariéry.

Aldworth navštívil Oslo v rámci bezpečnostního setkání po útocích v Barceloně, Stockholmu a Londýně. Minulý týden navíc proběhl útok i v New Yorku.