Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát opět použil chemické zbraně

Oběti chemického útoku
Oběti chemického útoku
Foto: Reprofoto ČT

Bagdád – Teroristická skupina Islámský stát (IS) už v minulosti byla opakovaně obviněna z používání chemických zbraní. Podle amerického deníku TIME v Iráku tento měsíc došlo k dalšímu takovému útoku.

Deník s odkazem na zprávu irácké policie uvádí, že IS 8. května zaútočil na město Bašir poblíž Kirkúku.

Na město dopadly rakety, ze kterých po dopadu měl vycházet černý a bílý kouř s ostrým zápachem. Policisté, kteří na místo dorazili, popisovali bolest na hrudi a uzavírání dýchacích cest. Okamžitě si proto přivolali lékařskou pomoc a byli hospitalizováni.

Policisté se domnívají, že rakety obsahovaly yperit, známý také jako hořčičný plyn, nebo chlór. Celkem bylo podle policejní zprávy při útoku zraněno 46 lidí.

Útok podle deníku přišel pouze několik dní poté, co bylo město Bašir znovu dobyto od IS. Útok stejným plynem zřejmě proběhl také 8. března v sousedním městě Taza.

„Současné útoky ukazují, že i poté, co je území v Iráku od IS získáno zpět, probíhají na zemi další problémy. Trojité bombové útoky v Bagdádu 11. května byly jen dalším příkladem strategie této skupiny, jak budit hrůzu mezi civilními obyvateli, i když na bojišti ztrácí," dodává deník.

Témata:  Islámský stát chemické zbraně Irák

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy