Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RT se musí v USA registrovat jako zahraniční agent, Rusko chystá odvetu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Washington - Do pondělí se musí ruská státní televize RT (Russia Today) ve Washingtonu zaregistrovat jako „zahraniční agent". Toto ultimátum dnes dostala stanice od amerického ministerstva spravedlnosti Spojených států.

V Moskvě to dnes podle agentury TASS sdělila šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová. Americké ministerstvo podle agentury AP odmítlo tuto zprávu komentovat.

Pokud odbočka RT příkaz nesplní, hrozí jí zmrazení kont, a dokonce i uvěznění vedoucího odbočky, informovala rovněž šéfredaktora. Uvedla přitom, že za takovéto situace je televize nucena požadavek splnit, i když s ním kategoricky nesouhlasí.

Ruské úřady podle ní už připravují odvetná opatření. Sama televize se podle ní chystá neoprávněnost požadavku amerického ministerstva dokázat u soudu, protože je „v rozporu se zákony a odporuje zásadám demokracie a svobody slova".

Ministr spojů Nikolaj Nikiforov dnes nic konkrétního o připravovaných odvetných akcích neřekl. Připomněl jen, že prezident Vladimir Putin dříve v analogických situacích mluvil o tom, že odpověď musí být „zrcadlová a okamžitá". Rusko by mohlo například zareagovat odebráním vysílací licence americké zpravodajské televizi CNN.

O zařazení RT a dalšího ruského propagandistického média Sputnik mezi "zahraniční agenty" hovoří úřady Spojených států už několik měsíců. RT doposud odmítala tomuto požadavku vyhovět.

Zákon o registraci zahraničních agentů (FARA) platí v USA od roku 1938 a nařizuje evidenci osob, které v zemi reprezentují zájmy cizích států. Podle dostupných údajů je v seznamu kolem 1700 lidí, většinou lobbistů zastupujících celkem asi stovku zemí. Od roku 2012 platí zákon o zahraničních agentech i v Rusku, vztahuje se ale na organizace, které využívají zahraniční granty nebo jsou jinak finančně podporovány z ciziny.

Témata:  USA Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy