Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump přijel do Vietnamu. Na summmitu APEC bude trvat na dodržení obchodní pravidel

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Hanoj - Americký prezident Donald Trump dnes dorazil do Vietnamu. V projevu na summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) řekl, že USA budou v asijsko-pacifické oblasti prosazovat poctivý obchod a zůstanou partnery tamních zemí.

"Budeme přáteli, partnery a spojenci asijsko-pacifické oblasti," prohlásil Trump v projevu, který začal vyjmenováním úspěchů jednotlivých asijských států.

Později se věnoval vysvětlení budoucích obchodních vztahů USA s tímto regionem. "Očekáváme, že naši obchodní partneři budou dodržovat pravidla. Budeme trvat na poctivé a vyrovnané obchodní praxi," prohlásil dále americký prezident.

Ujistil, že USA chtějí obchodovat při zachování vzájemného respektu partnerů a také zisku pro obě strany. "Uzavřeme bilaterální obchodní dohody s jakýmkoli" partnerem v asijsko-pacifické oblasti, prohlásil americký prezident, který v lednu podepsal příkaz o odstoupení od Transpacifické smlouvy (TPP). Smlouvu uzavřela minulá administrativa, ale Kongres ji neratifikoval.

V pasáži věnované Číně Trump řekl, že obchodní bilance s touto zemí není pro USA přijatelná a že USA nehodlají nadále tolerovat žádné zneužívání postavení v obchodním vztahu. "Vždy budu klást Ameriku na první místo," ujistil Trump.

Témata:  Donald Trump APEC Vietnam

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 20:58

Steinmeier je v Praze. S Pavlem uctili památku obětí střelby na FF UK

Prezident Petr Pavel v pondělí přijal na Pražském hradě německého protějška Franka-Waltera Steinmeiera. Oba státníci jednali o spolupráci dvou sousedících zemí v ekonomické, energetické a bezpečnostní oblasti, ale také o přeshraničních projektech. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy