Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak měla probíhat třetí světová válka? Rusko mělo tajný plán jaderné války proti NATO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Už několik desítek let žije Evropa relativně klidný život a téměř bez válek. Avšak nemuselo tomu tak být. Sovětský svaz měl podle všeho konkrétní plán, jak zaútočit jadernými zbraněmi na členské státy NATO, a zahájit tak zhoubnou Třetí světovou válku.

Plán, který dostal název „Sedm dní na řece Rýn“, počítal koncem 70. let s útokem na západní Evropu poté, co by NATO zaútočilo jadernými zbraněmi na Polsko. Scénář počítal s útokem na 25 polských měst včetně Varšavy.

Americký odborník na obranu Kyle Mizokami si však myslí, že útok vojsk NATO na Polsko byl v tomto scénáři hodně přehnaný a měl za úkol jedinou věc – skrýt skutečnost, že Sovětský svaz lačnil po válce. Uvedl to pro server National Interest.

Podle plánu by se útoku na západní Evropu, především na Spolkovou republiku Německo, účastnily pozemní jednotky, námořnictvo i letectvo. Mělo jít o bleskovou válku, která by trvala pouhý týden, přesto by měla ničivé účinky.

Sovětský plán počítal se zničením většiny západoněmeckých měst včetně Mnichova, Frankfurtu nebo přístavního Hamburgu. Belgické Antverpy, nizozemský Amsterdam a útok na dvě dánská města by představovaly dobytí strategických území, jelikož by Sovětský svaz rázem ovládal hlavní přístavy ve střední Evropě, s čímž měly pomoci sovětské lodě. Útok na Brusel by vymazal z mapy světa ředitelství NATO.

Scénář však nepočítal s útokem na Francii, ani Spojené království. Tyto země měly ve své době vlastní jaderný program a představovaly by pro země východní Evropy reálnou hrozbu.

Po jaderném útoku by se do pohybu daly pozemní síly podporované těžkou technikou a tanky. Ty by měly za úkol obsadit celé území okolo řek Rýn a Vezera. Hlavní pozemní bitva by se uskutečnila v oblastech tzv. Severoněmecké nížiny.

Tato blesková válka měla vyústit v kapitulaci zemí NATO a rozpadu této organizace. Použití jaderných hlavic na území západní Evropy by donutilo většinu členů Severoatlantické aliance vystoupit.

Pouze Francie, Velká Británie a Spojené státy by si vybíraly mezi eskalací války, která by mohla totálně zničit jejich země, nebo kapitulací, jež by znamenala konec vojenské koalice západních mocností.

Třetí světová válka v Evropě patřila vždy mezi nepravděpodobné události. Ovšem nebezpečí, které by s sebou přinesla, by bylo nepředstavitelné. Vyostření jaderného konfliktu by mohlo zničit celou planetu, otázkou tak zůstává, jestli by jej lidstvo přežilo. Už totiž Albert Einstein říkal: „Nevím, čím se bojovat ve Třetí světové válce, ale vím jedno. V té čtvrté to budou klacky a kameny.“

Témata:  Rusko výbuchy jaderné zbraně válka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy