reklama

Japonský ministr financí Taró Aso krátce před premiérovým prohlášením upozornil, že nemá žádné informace o tom, že by bylo dosaženo konečné dohody. Dodal, že přetrvávají určité problémy týkající se Mexika a Vietnamu.

Ministři zbývajících 11 účastnických zemí TPP se ve čtvrtek sešli ve vietnamském městě Danang, aby projednali, jak budou postupovat, když se letos z TPP stáhly Spojené státy.

Informace o dosažení dohody popřela Kanada, podle představitelů Nového Zélandu a Austrálie jednání dál pokračují. Vedoucí úřadu japonské vlády Jošihide Suga uvedl, že konečnou dohodu lze očekávat až na dnešním jednání vedoucích představitelů zemí TPP. To mělo začít v 07:45 SEČ, podle zdrojů se na ni ale nedostavil kanadský premiér Justin Trudeau. "Schůzka se nekonala, ještě je před námi práce," cituje agentura Reuters nejmenovaného kanadského činitele.

Podle informací agentury AP byla schůzka odložena a není jasné, zda se představitelé vzdali dosažení dohody v Danangu, nebo zda se na dohodě stále pracuje.