Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvojité občanství v Austrálii: Rezignovat musel další politik

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Kvůli dvojímu občanství se poslanec australské vládní liberální strany John Alexander dnes vzdal svého mandátu. Vládní koalice Malcolma Turnbulla tak přišla o parlamentní většinu, ale premiér řekl, že nehodlá vypsat předčasné volby.

Podle australského tisku se budou muset konat doplňovací volby v sydneyském okrsku Bennelong, za nějž byl někdejší tenisový šampion Alexander zvolen.

V médiích se spekulace o jeho možném dvojím občanství objevila před pěti dny. Sedmašedesátiletý Alexander nebyl schopen poskytnout důkaz, že mu rodem nenáleží také britské občanství. Jeho otec Gilbert se v Británii narodil, ale v Austrálii žil od dětství.

"Je mojí povinností rezignovat a udělám to. Je třeba situaci vyjasnit co nejrychleji," řekl Alexander na tiskové konferenci.

Po zprávě o svých možných problémech Alexander přiznal, že se britského občanství nikdy nevzdal a že není schopen dohledat, zda to neučinil jeho otec. Věří ale, že tomu tak bylo. Pokud se bude chtít o mandát znovu ucházet, musí se britského občanství vzdát.

Turnbull dříve řekl, že poslanci, kteří si nejsou jisti, zda nemají dvojí občanství, by měli okamžitě odstoupit. Podle australských zákonů se lidé s dvojím občanstvím nemohou ucházet o volené funkce. Po Alexanderově odchodu má teď vláda 74 ze 150 poslanců a opírat se bude o hlasy dvou nezávislých, kteří jsou ochotni ji podpořit.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy