Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špioni nad Izraelem? Armáda sestřelila výzvědná letadla

Protiraketový systém Patriot
Protiraketový systém Patriot
Foto: veda-technika.blogspot.com

Tel Aviv - Protiraketový systém Patriot sestřelil nad Golanskými výšinami syrské bezpilotní letadlo. Podle izraelské armády šlo o stroj ruské výroby určený nikoli k útočným, ale k výzvědným úkolům.

Letadlo bylo sestřeleno nad demilitarizovanou zónou, která odděluje syrskou část Golan od části okupovanou Izraelem. Rusko vyjádřilo pochybnosti nad tím, zda byl sestřelený stroj jeho výroby.

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman v prohlášení uvedl, že Izrael posuzuje narušení své svrchovanosti s vážností a na jakoukoli provokaci bude reagovat.

Izrael poukazuje na vzrůstající vliv Íránu v Sýrii a na nebezpečí, jež pro něj představuje libanonský šíitský Hizballáh, který se těší íránské podpoře. Izraelci do bojů v Sýrii nezasahovali s výjimkou útoků na zbrojní konvoje Hizballáhu.

"Nedovolíme upevňování šíitské osy v Sýrii ani to, aby se z ní stala předsunutá základna (protiizraelských) operací," sdělil Lieberman.

Témata:  Izrael Golanské výšiny "bezpilotní letouny ""drony"""

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy