Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik jaderných zbraní už lidstvo odpálilo? Počty jdou do tisíců

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Výbuch atomové bomby je sedm desítek let po jejím vynalezení stále tou nejděsivější představou vůbec. Lidstvo se jí bojí při sebemenším konfliktu a otázka nasazení jaderných zbraní je aktuální i dnes, v době, kdy jimi straší Severní Korea. Lidé už ale v historii několik jaderných bomb odpálili, a rozhodně jich nebyly desítky ani stovky. Ale tisíce.

Jen Spojené státy provedly během 17 let na dvě stovky tajných testů jaderných zbraní. Hrozivá statistika vyplula na povrch poté, co Národní laboratoři Lawrence Livermora upozornila na výsledky pokusů, o nichž se svět nikdy neměl dozvědět.

Není tajemstvím, že po druhé světové válce prováděly Spojené státy i Sovětský svaz řadu testů jaderných zbraní. Kolik jich však bylo se mohli historii dodnes jen domnívat. Nyní se ale ukázalo, že jich bylo víc, než se čekalo.

Mezi roky 1945 a 1962 provedly Spojené státy 210 atmosférických testů jaderných zbraní. Každý výbuch byl pečlivě zmonitorován, zaznamenávaly jej kamery následná videa byla přísně tajná. Úřady je uložily to zabezpečených trezorů a veřejnost se o nich neměla dozvědět.

To je ale jen zlomek skutečného počtu testů. Přibývaly nové a nové jaderné velmoci a rozšiřovala se jak intenzita testů, tak i síla zbraní. V následujících letech tak jedna země za druhou odpalovaly stále více atomových hlavic a čísla stoupala po stovkách.

Podle dostupných statistik proběhlo od vývoje první atomové bomby zhruba 528 atmosférických odpalů. Celkový počet testů zaznamenaný do roku 2016 ale dosahuje podle serveru The Independent hodnoty 2624. Z toho mezi lety 1998 až 2916 proběhlo celosvětově jen devět testů.

Jak nám ukazují statistiky, nejvíce odpalů proběhlo v období studené války, zhruba na dva tisíce. Většina z nich v podzemí a v naprosto přísném utajení. Přesto jde o číslo, které je svým způsobem děsivé a bourá představu, že lidé odpálili pouze dvě atomové bomby, na Hirošimu a Nagasaki.

V současnosti dochází k postupnému odzbrojování, ale ačkoliv mnozí předpokládají, že USA mají největší arzenál, faktem je, že nikdy neměly. V polovině osmdesátých let měl Sovětský svaz k dispozici asi 45.000 hlavic. Dnes čítá ruský inventář "pouze" 8500 hlavic, Zatímco Spojené státy jich mají 7700.

Od počátku studené války bylo také několik jaderných zbraní ztraceno. Znepokojivé je, že nikdo přesně neví kolik ani kde jsou. Odhaduje se, že zmizelo 6 až 11 hlavic. Není to ale jediný znepokojivý fakt. Mezi další patří tajemné potopení jaderné ponorky USS Scorpion v roce 1968 se dvěma nespecifikovanými jadernými hlavicemi, zmizení bombardéru B-47 v roce 1956, který nesl dvě jaderné hlavice a pád bombardéru B-52 v roce 1961, který nesl zásoby uranu. Ty se však ztratily.

Raketa s jadernou hlavicí může být vypálena ze země, z ponorky, nebo shozena z letadla. Mnohé z těchto hlavic by mohly být nasazeny na mezikontinentální balistické rakety Minuteman III, z nichž zhruba 400 je připraveno v 11 různých odpalovacích silech roztroušených po celých Spojených státech.

Tyto střely by mohly zaútočit prakticky na jakýkoliv stát na světě. Spojené státy také udržují v pohotovosti letku téměř 100 jaderných bombardérů schopných nést jaderné bomby. Nejhorší zbraní jsou ale zřejmě ponorky třídy Ohio nesoucí rakety Trident. Arzenál umístěný na jedné z těchto ponorek je schopen zabít miliony lidí, USA jich mají 14.

Témata:  jaderné zbraně výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy