Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump není na Filipínách vítaný. Hořely americké vlajky, policie se střetla s davem

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Manila - Amerického prezidenta Donalda Trumpa doposud na jeho cestě po Asii lidé vesměs nadšeně vítali, byť je zde podezření, že to bylo z příkazu úřadů. Na Filipínách je to ale jinak. V Manile se dnes konal protest proti šéfovi Bílého domu.

Trump se dnes v Manile zúčastní slavnostní večeře pořádané u příležitosti 50. výročí vzniku Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Demonstrace proti němu se konala několik hodin před večeří, když se prezident USA přesouval z Vietnamu na Filipíny.

Policie velký dav, který se snažil prorazit zátarasy, zastavila asi kilometr od místa, kde se bude večeře konat. Lidé volali protiamerická hesla a někteří nesli plakáty s hesly jako Bojovat proti Trumpovi, fašismu a imperialismu nebo Chraňme si národní suverenitu. Další pak pálili americké vlajky.

Summit ASEAN začíná v pondělí a Trump se jej zúčastní. Kromě toho se má také sejít s filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem. Někteří členové Kongresu Trumpa před cestou žádali, aby se na Filipínách nevyhýbal tématu porušování lidských práv.

Očekává se, že Trump bude chtít podpořit spojenecký svazek s touto asijskou zemí, jejíž prezident vede krvavou kampaň proti obchodování s drogami. Od roku 2016, kdy se Duterte ujal funkce, při policejních protidrogových operacích zemřelo na 4000 lidí.

Témata:  Donald Trump Filipíny demonstrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy