Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýnský starosta Khan vyzval Johnsona k rezignaci

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Londýnský starosta Sadiq Khan dnes vyzval britského ministra zahraničí Borise Johnsona k rezignaci. Důvodem jsou jeho kontroverzní výroky, kterými prý urazil Libyi, USA, Španělsko a další země.

Johnson "musí odejít", řekl labourista Khan v debatě televize BBC. Připomněl především poslední kontroverzi kolem Johnsonova výroku o britské humanitární pracovnici íránského původu vězněné v Íránu Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové.

Ta si nyní odpykává pětiletý trest, ale Írán obvinění proti ní v říjnu rozšířil a nyní jí hrozí další trest. Podle kritiků mohl Johnson její vyhlídky ještě zhoršit.

Ministr životního prostředí Michael Gove ve stejném pořadu BBC naopak prohlásil, že Johnson odvádí jako šéf diplomacie "skvělou práci" a popotahován by měl být Írán, nikoli Johnson. "Není žádný důvod, žádná omluva a žádné ospravedlnění pro její věznění a měla by být propuštěna," prohlásil Gove.

Ještě před loňským jmenováním do funkce ministra zahraničí Johnson mluvil například o protibritském zaměření amerického prezidenta Baracka Obamy, protože je keňského původu. V říjnu zase komentoval plán libyjské vlády proměnit pobřežní město Syrta v druhou Dubaj. "Jediná věc, kterou musí udělat, je odstranit mrtvá těla, a pak přijdeme," slíbil Johnson za britské turisty a investory.

Témata:  Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy