Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump na summitu ve Filipínách slíbil snížení obchodního deficitu USA

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Manila - Americký prezident Donald Trump se ve filipínské metropoli účastní summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Řekl, že Spojené státy brzy a výrazně sníží své obchodní deficity s východoasijskými zeměmi.

"Učinili jsme velmi významný pokrok v oblasti obchodu. Máme deficity téměř s každým. Tyto deficity budou velmi rychle a velmi výrazně sníženy," prohlásil Trump.

Na okraj summitu se už sešel s japonským premiérem Šinzó Abem a australským předsedou vlády Malcolmem Turnbullem. Hovořil s nimi o severokorejských raketových testech a obchodních vztazích. V jednání o druhé otázce podle něj dosáhli velkého pokroku.

Trump slíbil, že ve středu po návratu do Washingtonu vydá podrobnější prohlášení ke své první cestě po Asii, diskusích o KLDR a obchodu.

Filipíny jsou poslední zastávkou Trumpovy cesty po Asii, při níž už navštívil Japonsko, Jižní Koreu, Čínu a Vietnam.

AP upozornila, že Trumpa na chvíli zmátl i pobavil způsob podávání rukou během úvodního ceremoniálního skupinového focení na summitu ASEAN.

Deset členských zemí této regionální organizace již vyjádřilo velké obavy ze zbrojení totalitní Severní Koreje. Návrh závěrečného prohlášení hovoří v této souvislosti o "vážné hrozbě pro mír a stabilitu v celém regionu i mimo něj," uvedla agentura DPA.

Témata:  Donald Trump ASEAN Filipíny USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy