Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý lékárník šidil léky, přišel si na miliony

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Essen (Německo) – Před soudem dnes stanul lékárník, který si přišel na miliony eur bezohledným šizením léků na rakovinu. Velký skandál s léky propukl loni, když vyšlo najevo, že nyní souzený lékárník ve značně velkém rozsahu šidil při přípravě léky určené pro lidi nemocné rakovinou.

Obžalován je z porušení zákona o léčivech, z podvodu a z pokusu o ublížení na zdraví. Za to 47letému muži hrozí podle agentury DPA až deset let vězení a zákaz výkonu povolání.

Postiženo bylo přinejmenším 1000 pacientů a jen zdravotním pojišťovnám poskytujícím pojištění ze zákona vznikla škoda ve výši 56 milionů eur (přes 1,4 miliardy korun).

Pacienti i široká veřejnost netrpělivě čekají, zda se během procesu dočkají vysvětlení celé aféry a zda se obžalovaný, který doposud mlčel, k obviněním konečně vyjádří.

Obžalovaný v letech 2012 až 2016 podle prokurátorů snížil účinnou látku v lécích proti rakovině téměř 62.000krát. Jeho motivací bylo "získat podstatný zdroj příjmů". Obžalovací spis obsahuje seznam 35 účinných látek, jichž podvodný lékárník nakoupil maximálně 70 procent ve skutečnosti požadovaného množství.

Během vyšetřování se zjistilo, že takto byli postiženi pacienti 37 lékařů, klinik a zdravotních zařízení v šesti spolkových zemích, většinou v Severním Porýní-Vestfálsku.

Témata:  Německo léky lékárny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy