Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecký premiér chystá pro chudé občany vánoční prémii

Alexis Tsipras, předseda strany SYRIZA v parlamentních volbách 25.1.2015.
Alexis Tsipras, předseda strany SYRIZA v parlamentních volbách 25.1.2015.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Atény - Premiér Alexis Tsipras se chystá rozdělit mezi chudými řeckými důchodci, rodinami a nezaměstnanými i v tomto roce vánoční prémii ve výši zhruba jedné miliardy eur (26 miliard Kč). 

Šéf řecké vlády to oznámil dnes večer v projevu v řecké státní televizi ERT. Podle analytiků si chce vylepšit špatné preference. Peníze si mezi sebou rozdělí 3,4 milionu lidí.

Vláda si takovou sociální politiku podle Tsiprase může dovolit díky většímu přebytku primárního rozpočtu (bez započtení splátek dluhu), než jaký byl dohodnut s věřiteli. Řecku se ho podařilo dosáhnout letos i loni. Čím lepší je finanční situace země, tím větší podpory se musí dostat těm, kteří to nejvíce potřebují, řekl Tsipras.

Podle analytiků řecký premiér reaguje na nízké volební preference své vládnoucí socialistické strany Syriza. Ta už několik měsíců zaostává o osm až 13 procentních bodů za opoziční Novou demokracií (ND).

Dalších 360 milionů eur vláda zaplatí státní elektrárenské společnosti (DEI), aby nenavyšovala ceny energií, citovala premiéra agentura DPA.

Témata:  Řecko Alexis Tsipras

Aktuálně se děje

16. května 2024 17:15

Podezřelá zásilka v budově BIS. Na místě jsou hasiči i policie

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy